Disco fra 70-tallet til nå

Disco

discoDisco har sine røtter i den underjordiske klubbscenen. I løpet av 1970-tallet i New York City var disco-klubber steder hvor undertrykte og marginaliserte grupper som homofile, svarte, latinoer, italienske amerikanere og jøder kunne feste uten å følge mann/kvinne-protokollene eller andre eksklusive klubbregler. Det brakte sammen folk fra alle samfunnslag og bakgrunner. Disse klubbene fungerte som trygge havner for homofile festdeltakerne som ville danse i fred, og utenfor offentlig tilsyn. Disco en sjanger for folk som ville utforske seksualiteten sin. Disco-klubber fungerte som en flukt fra slike deprimerende omgivelser og handlet som et oppholdssted hvor folk kunne flykte for å glemme undertrykkelse og rasisme. Disco-klubber ble opprinnelig sett på som steder av politisk erklæring.

På slutten av 1970-tallet hadde mange store amerikanske byer blomstrende disco-liv, noe som ble lagt til diskoteker, nattklubber og private tak og loftfester der DJ-er ville spille disco-hits gjennom kraftige PA-systemer for danserne. DJ-ene spilte “… en jevn blanding av lange enkle sanger for å holde folk i godt humør hele natten”. Noen av de mest prestisjefylte klubbene hadde forseggjorte lysanlegg som dundret i takt med musikken.

I løpet av 1980-tallet, under den nye romantiske bevegelsen, hadde London en levende nattklubbscene, som inkluderte klubber som The Blitz, Batcave, Camden Palace og Club for Heroes. Både musikk og mote omfavnet estetikken fra bevegelsen. Band inkluderte Depeche Mode, Yazoo, The Human League, Duran Duran, Blondie, Eurythmics og Ultravox. Reggae-inspirerte band inkluderte Boy George og Culture Club, og elektroniske vibe-band inkluderte Visage. På Londons nattklubber kunne unge menn ofte bruke sminke, og de homofile hadde en slags revolusjon.

De største britiske byene som Leeds (Orbit), Newcastle, Liverpool (Quadrant Park og 051), Swansea, Manchester (Hacienda) og flere sentrale europeiske steder som Paris (Les Bains Douches), Ibiza (Pacha), Rimini m.m. spilte også en betydelig rolle i utviklingen av clubbing, DJ-er, samt kultur- og uteliv.