Fotball og idrettens opprinnelse

football-1Fotball er en sport som utøves mellom to lag med elleve spillere. Det finnes totalt sett mer enn 250 millioner spillere i over 200 land, noe som gjør det til verdens mest populære sport. Fotball spilles på et rektangulært felt med et mål i hver ende. Målet med spillet er å score ved å få ballen i motstanderens mål.

Keepere er de eneste spillerne som får lov til å berøre ballen med hendene eller armene mens den er i spill, og bare i deres eget straffefelt. Utespillere bruker stort sett føttene til å sparke ballen med, men kan også bruke hodet eller overkroppen. Alt som ikke involverer at armene og hendene er nær ballen er generelt tillatt – med spesielle unntak som at armene er inntil kroppen. Det laget som scorer flest mål før slutten av kamp vinner. Hvis stillingen er lik på slutten av spillet, uavgjort, vil det i turneringer spilles ekstraomganger og deretter straffesparkkonkurranse hvis ekstraomgangene er målløse. Det deles ut 1 poeng til hvert lag ved uavgjort, og 3 lag til det vinnende laget ved seier. Reglene vi kjenner i dag (med små endringer) ble nedskrevet i 1863. Fotballforeningen styres internasjonalt av FIFA, som organiserer VM for både menn og kvinner hvert fjerde år.

Ifølge FIFA er det kinesiske spillet cuju (“kick ball”) den tidligste formen for fotball som er vitenskapelig bevist. Cuju-spillerne kunne bruke alle deler av kroppen bortsett fra hendene, og hensikten var å sparke en ball gjennom en åpning i et nett. Denne sporten var bemerkelsesverdig lik moderne fotball, men med flere likheter til rugby.

Phaininda og episkyros var greske ballspill. Det refereres til det romerske ballspillet harpastum, men i alle disse sportene var hender og vold involvert. De synes å ha lignet rugby, bryting og volleyball mer enn det som er gjenkjennelig som moderne fotball, og kan derfor ikke egentlig sies å være en tidligere versjon av fotball.