Gambling og poker

cont-bettingPoker er en sjanger innen gambling, og er et kortspill. Alle pokervarianter innebærer å satse som en integrert del av spillet, og vinneren avgjøres ved hver hånd i henhold til kombinasjoner av spillernes kort. Noen av kortene forblir skjult fram til slutten av hånden. Ulike poker-spill varierer i antall kort utdelt, antall delte eller felles kort, antall kort som forblir skjult, og satsingsprosesser.

I de fleste moderne pokerspill begynner den første budrunden med at en eller flere av spillerne gjør en form for tvungen innsats. I standard poker satser hver spiller i henhold til den rang han/hun mener hånden er verdt i forhold til de andre spillerne og kortene på bordet. Satsingen fortsetter deretter med klokken. Hver spiller må enten velge “call” (det vil si at han satser det samme som alle andre), “raise” (øke innsatsen) eller “fold” (kaste seg og miste muligheten til å vinne potten). Budrunden avsluttes når alle spillerne enten har matchet det siste budet, økt eller kastet seg. Hvis alle unntatt én spiller kaster i en runde, får den gjenværende spilleren potten uten å måtte avsløre sin hånd. Hvis mer enn én spiller er igjen etter den siste runden, vises alle hendene og spilleren med den vinnende hånden vinner potten.

Med unntak av første tvungne bud, er penger bare plassert i potten frivillig av en spiller som enten mener innsatsen har positiv forventet verdi eller som av ulike strategiske grunner prøver å bløffe andre spillere. Mens utfallet av en bestemt hånd innebærer en rekke ulike muligheter, er de langsiktige forventningene til spillerne bestemt av handlingene som gjøres på grunnlag av sannsynlighet, psykologi og spillteori.

Poker har økt i popularitet siden begynnelsen av det tjuende århundre, og har gått fra å være en fritidsaktivitet begrenset til små grupper av entusiaster, til å være en allmenn, populær aktivitet, både for deltakere og tilskuere, inkludert på nettet, med mange profesjonelle spillere og turneringspremier.