Øl og ølsorter

beer via atwater longØl er verdens mest konsumerte, og trolig eldste, alkoholholdige drikk. Den nytes av folk i så godt som alle aldre, og i alle land. I verdenssammenheng er det er den tredje mest populære drikken etter vann og te. Produksjon av øl kalles brygging, som innebærer gjæring av stivelse, og stammer i all hovedsak fra korn – som oftest maltet bygg, selv om hvete, mais og ris er mye brukt. De fleste øltyper er smaksatt med humle, som legger bitterhet til helhetsinntrykket, og fungerer som et naturlig konserveringsmiddel. Også andre smakstilsetninger, som urter eller frukt, kan benyttes. Gjæringsprosessen fører til en naturlig karbonatiseringseffekt, selv om dette ofte er fjernet under behandlingen, og erstattet med tvungen karbonatisering. Noen av menneskehetens tidligste kjente skrifter refererer til produksjon og distribusjon av øl.

Øl selges i flasker og bokser, men det kan også være tilgjengelig på tappekran, særlig i puber og barer. Bryggeriindustrien er en global virksomhet, som består av flere dominerende multinasjonale selskaper og mange tusen mindre produsenter som spenner fra bryggeripuber til regionale bryggerier. Styrken av øl er vanligvis på mellom 4 % til 6 % alkohol etter volum, selv om den kan variere mellom 0,5 % og 20 %. Noen bryggerier som skaper for eksempel 40 % og mer. Øl danner en del av kultur og er assosiert med sosiale tradisjoner som øl-festivaler, samt en rik pub-kultur som involverer aktiviteter som pub-vandring (at man drar rundt fra pub til pub, helst med venner), og pub-spill som dart og biljard.

De grunnleggende ingrediensene i øl er vann; en stivelseskilde som maltet bygg, i stand til å bli omgjort til sukker og deretter konvertert til etanol og karbondioksid. Så tilsettes mais, ris eller mer sukker, som ofte blir kalt et supplement, særlig når det brukes som en rimeligere erstatning for maltet bygg. Mindre utbredt stivelseskilder er cassava-rot i Afrika, potet i Brasil, og agave i Mexico.