Øl og sosialt liv

0075a75406ff783ae400bdc96a993639I mange samfunn er øl den mest populære alkoholholdig drikken, og i de fleste vestlige samfunn drikker gjennomsnittet ved jevne anledninger. Ulike sosiale tradisjoner og aktiviteter er forbundet med øldrikking, for eksempel kortspill, dart, eller andre pubspill; ølfestivaler, bryggeri-besøk; ølorientert turisme; eller ølsmaking. Drikkeleker, for eksempel beerpong, er også populært.

Øl er ansett for å være et sosialt smøremiddel i mange samfunn og forbrukes i land over hele verden. Øl selger fire ganger så mye som vin, som er den nest mest populære alkoholholdige drikken.

En studie publisert i Neuropsychopharmacology sitt tidsskrift i 2013 avdekket at smaken av øl alene kunne provosere dopaminaktivitet i hjernen hos de mannlige deltakerne, som dermed ønsket å drikke mer. De 49 mennene i studien var underlagt positronemisjonstomografiskanner, mens en datastyrt enhet sprayet mengder av øl, vann og en sportsdrikk på tungen. Sammenlignet med smaken av sportsdrikken, økte smaken av øl betydelig deltakernes ønsker om å drikke. Testresultatene viste at smaken av øl utløste en dopaminfrigjøring, selv om alkoholinnholdet i sprøytingen var utilstrekkelig for det formål å bli ruset.

Noen bryggerier har utviklet øl som skal pares med mat.

Fra ca. 1900 til 1920 ville arbeiderklassens amerikanere samles på honky tonks eller puber for å danse til musikk som spilles på et piano eller fra en jukebox. Webster Hall er kreditert som den første moderne nattklubb, som ble bygd i 1886 og startet som en “sosial hall”, opprinnelig for å fungere som et hus for dans og politisk aktivisme. Under USA sitt alkoholforbud, gikk nattklubber under jorden som ulovlige barer, men Webster Hall holdt åpent, med rykter om Al Capone-bestikkelser og bestikkelser av politiet. Med opphevelsen av forbudet i februar 1933, ble nattklubber gjenopplivet, slik som New Yorks “21 Club”, “Copacabana”, “El Morocco”, og “Stork Club”. Det var ingen DJ-er på slike nattklubber, men ofte storband.