Pubens historie og mer

history-of-pubs-1En pub er et hus som er lisensiert til å selge alkohol til allmennheten. Puber kan spores tilbake til Romerriket. Ye Olde Fighting Cocks i St Albans, Hertfordshire holder Guinness verdensrekord for eldste pub i England.

Innbyggerne på de britiske øyer har drukket øl siden bronsealderen, men det var med ankomsten av Romerriket i første århundre, og byggingen av de romerske veinett at de første vertshus, der reisende kunne få forfriskninger, begynte å dukke opp. Etter nedtrappingen av romersk autoritet i det 5. århundre og fallet av Romano-britiske kongeriker, etablerte angelsakserne ølhus som vokste ut av bolighus. Angelsaksiske “ølfruer” satte en grønn busk opp på en stang for å la folk få vite at hennes brygg var klart. Disse ølhusene utviklet seg raskt til å møtesteder for sosiale sammenkomster, og ble et sted for sladder og sosialisering i lokalsamfunn. Her ligger opprinnelsen til den moderne puben vi kjenner i dag. De spredte seg også raskt over hele Norge.

En reisende i tidlig middelalder kunne få overnatting i klostre, men senere vokste etterspørselen etter utestedene med populariteten blant pilegrimsreisende. En undersøkelse i 1577 antydet at det fantes en pub for hvert 187. menneske.

Puber er sosialt og kulturelt forskjellig fra kafeer, barer og ølhaller. De fleste tilbyr et utvalg av øl, vin, brennevin, brus og snacks. Tradisjonelt sett var vinduene røkt, eller frostet glass, for å skjule klientellet fra gaten, men det har vært en bevegelse mot klart glass og lysere interiør.

Eieren, leietaker eller rettighetshaver er kjent som pub-utleier. Puber blir vanligvis valgt på grunnlag av nærheten til hjemmet eller arbeidsplassen, tilgjengeligheten av et bestemt øl, et dart-team eller et snooker-bord.

Fram til 1970-tallet var de fleste puber utsalgssted for øl, vin og brennevin for hjemmeforbruk. På 1970-tallet utkonkurrerte supermarkeder og kjedebutikker pub-priser, og alle unntatt en håndfull ble stengt.